PETALING JAYA: Bagi memartabatkan warisan seni budaya, satu album “Lagu Perang” bertemakan muzik gamelan telah dilancarkan.

Album “Lagu Perang” ini untuk meraikan serta mengevolusikan muzik gamelan melayu agar kekal relevan dengan keadaan semasa.

Muka depan album “lagu perang”.

Difahamkan, proses penghasilan album ini mengambil masa lebih satu dekad kerana memerlukan proses kajian yang terperinci, ini kerana kajian mengenai gamelan melayu agak rumit malah kebanyakkan sumber serta lagu-lagunya perlu diperolehi secara lisan.

[Jom Ikuti Instagram Kami]
[KLIK DI SINI]

Antara individu yang tepat bagi penghasilan karya muzik seperti ini, adalah kumpulan rock nusantara Malaysia iaitu Monoloque.

[Jom Sertai Group Telegram Kami]
[Klik DI SINI]

Difahamkan, tajuk ‘Lagu Perang’ telah dipilih sebagai nama rasmi album berkembar kerana ini merupakan lagu repertoir Joget Gamelan Melayu yang sering menjadi pembuka tirai setiap kali Orkes Gamelan Pahang DiRaja melakukan persembahan.

Selain itu, tajuk ini juga adalah simbolik terhadap perjuangan Loque dalam mempertahankan budaya daripada arus modernisasi dan globalisasi. 

Bagi ahli kumpulan Monoloque, muzik gamelan melayu adalah perkara remeh, kerana untuk mengekalkan keaslian dan keagungan bunyi-bunyiannya, mereka perlu meneliti, menganalisa, dan menyerap segala intipati alat muzik tersebut.

Orkes Gamelan Di Raja Pahang

Album “Lagu Perang” ini telah dipersembahkan dan dirakamkan sepenuhnya oleh kumpulan Orkes Gamelan Pahang Di Raja. Kumpulan ini merupakan himpunan pemain gamelan melayu yang telah ditubuhkan sejak tahun 1970an

Selain itu, dalam album ini turut mempunyai sebuah lagu malar segar nyanyian Dato’ Sheila Majid bertajuk segar yang telah diberi nafas baharu.

Lagu ini telah mendapat sentuhan baharu daripada kumpulan MonoloQue bersama kumpulan Orkes Gamelan Pahang Di Raja, serta diadun bersama vokal Kimal daripada kumpulan Margasatwa.

[Jom like & follow Facebook kami]
[Klik DI SINI]

loque dan Kimal Margasatwa

“Bukan tujuan kami untuk bersaing dengan versi asal Legenda daripada Dato’ Sheila Majid. Lagu Legenda versi asal semestinya tiada tandingannya. Saya cuma menyuntik unsur-unsur terkini dan mengubah mengikut citarasa kami seolah-olah lagu ini adalah lagu kami sendiri,” kata Loque.

menurut Loque, lagu ini adalah belasungkawa tahap tertinggi kepada para legenda, baik yang dikenang mahupun yang tidak sepanjang zaman, malah lagu ini asalnya dibuat khas untuk lagenda permata seni yang tiada galang gantinya iaitu Tan Sri P.Ramlee. 

Yang menariknya, lagu ‘Legenda’ yang dimuatkan dalam album berkembar terbaru monoloQue mempunyai 2 versi, yakni versi Piring Hitam(Vinyl) dan versi Cakera Padat(Deluxe).

Legenda versi piring hitam yang dihasilkan pada tahun 2018 merupakan persembahan monoloQue yang dinyanyikan secara solo oleh LoQue.

Manakala Legenda versi cakera padat(deluxe) merupakan kerjasama kreatif LoQue dan Kimal Margasatwa. Versi cakera padat(deluxe) telah siap dihasilkan pada tahun 2020. 

Bagi memeriahkan pesta meraikan audio dan visual Gamelan Melayu, LoQue telah menjalinkan kerjasama kreatif dengan beberapa orang seniman dan seniwati tempatan. Antaranya adalah NJWA, Aizat Amdan, Manifesto, dan yang terakhir adalah Kimal Margasatwa. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *